Syrco Bakker

Alles begint altijd bij nieuwsgierigheid. Mijn vader leerde me al van jongs af aan dat er in het leven geen barrières zijn, enkel lessen. Ik begreep al snel dat als je de moed hebt om vragen te stellen en daarnaast ook niet bang bent om te falen, je altijd kan blijven groeien. In elke ontmoeting en elke tegenslag zit namelijk een kans om te leren, een stap verder te zetten. Als chef is juist de nieuwsgierigheid om te blijven groeien. Ik wil eeuwig blijven evolueren als chef, als mens, als teamleider, als vader, als zoon.

Toen ik als jonge rusteloze chef in de keuken begon wilde ik mensen verbazen met de keuzes die ik maakte, de producten die ik gebruikte en de gerechten die ik op tafel bracht. Nu, jaren later, is mijn visie gegroeid en heb ik rust gevonden in my way of working. Ik weet wie ik ben, ik weet waar ik voor sta en door de jarenlange ervaring durf ik voor mijn mening uit te komen en mijn uit te dragen. Die meer evenwichtige, bewuste kijk op de dingen doet me keer op keer de ingrediënten waarmee ik elke mee dag aan de slag ga, te waarderen. Ik baseer me bij alles wat ik doe op drie pilaren bij alle projecten en gerechten ten goede komen: traceerbaarheid, transparantie en de natuur.

In het leven moet je hoog mikken en van de besten leren. Sergio (Herman) is altijd een mentor voor me geweest. Hij geloofde vanaf dag één in mijn nieuwsgierigheid en vastberadenheid om te groeien maar Sergio bleef altijd (brutaal) eerlijk. Dankzij die eerlijke, maar harde aanpak heb ik geleerd om goede én slechte feedback te waarderen. Nu, jaren later, stimuleert hij me om zelf een mentor te zijn voor jonge chefs. Het is enorm motiverend om zelf te blijven groeien en tegelijkertijd bij anderen ook die groei te zien en hen te helpen die te bereiken. Ik ben ontzettend benieuwd waar dat mij en al dat jonge talent in de toekomst zal brengen. Er is namelijk altijd plaats en ruimte voor verbetering.

"You can’t be at your top, that’s almost impossible."

Al van jongs af aan heb ik geleerd om veel tijd en energie in eten te steken. Niet alleen bij het koken, maar ook tijdens het eten van gerechten. In al mijn projecten wil ik de gasten dan ook uitnodigen om bewust te genieten van de smaken en herkomst van alles wat op hun bord verschijnt. Zo streven we samen naar een steeds groeiende dankbaarheid voor alle wondermooie producten die de natuur ons te bieden heeft.

Ik zal eeuwig nieuwsgierig blijven en op zoek gaan naar het onbekende. Die eeuwige dorst naar meer wil ik met zoveel mogelijk mensen delen, elke dag opnieuw.